Öka värdet på bostaden med en braskamin

braskamin

Att öka värdet på sin bostad inför en försäljning är något de flesta är intresserade av. Vanliga åtgärder är att hyra in en så kallad flyttstylist för att temporärt inreda huset och som mest kanske måla om några väggar, men kanske är en av de bästa lösningar att köpa och installera en braskamin?

Stor prisskillnad

Enligt en undersökning som gick ut till 1772 fastighetsmäklare Sverige över så var svaret klart, en braskamin höjer värdet på småhus. Hela 91% sade att en braskamin kan höja värdet på huset med upp till 10%. Detta kan jämföras med kostnaden av att införskaffa en braskamin. Online så kostar dessa mellan cirka tio och trettio tusen kronor, något som snabbt kan sparas in med det förhöjda husvärdet.

Bättre värmeekonomi

En stor anledning till att braskaminen innebär en så stor värdeökning är att det kan innebära en stor förbättring på värmeekonomin. Med tillgång till billig eller gratis ved så kan stor del av uppvärmningen ersättas med eldning i braskaminen. Braskaminer är dessutom väldigt energieffektiva i jämförelse med till exempel en öppen spis och med kassettinsatser.

Ökad mysfaktor

För många är det dock kanske inte ekonomin som lockar mest med en braskamin. Istället söker man den ökade ”mysfaktorn” och trivseln som det även kommer med. Olika modeller har olika stora fönster för att betrakta den sprakande elden där inne, något som gör valet av enhet mycket viktigt. Som tur var så finns det många olika alternativ som varierar i både storlek på fönster, fysisk storlek samt stil. Vissa har dessutom ytterligare funktioner så som bakugn eller med en vattentank på toppen som man sedan kan koppla till till exempel vattenburen golvvärme.