Sälja äldre hus

old house_412621738

Ett äldre hus kan vara mer svårsålt än ett nybyggt, toppmoderna hus. Det gäller att marknadsföra sig rätt, hitta rätt mäklare och vara medveten om vad man måste ordna och vad nästa ägare ska fixa. 

Utsidan

Börja från utsidan och se över gården. Även om gården är gammal och huset likaså, kan man rusta upp den för att göra den mer inbjudande. Skräp och liknande ska slängas. Man kanske behöver gräva upp och så nytt gräs på några ställen eller så är det bara viktigt att klippa gräset och rensa i rabatterna.

Fasaden kan också rustas upp för att locka fler. Man kan anlita personer som gör en ordentlig fasadtvätt, bara något sådant kan locka fler intressenter. Spika fast lösa brädor och kolla murbruket på tegelvillan. Detta är småfix som man enkelt att fixa själv och låta nästa ägare ta hand om de riktigt stora jobben.

Insidan

Det viktigaste är att man besiktar huset innan det läggs ut på marknaden. En besiktningsperson kommer till huset och går igenom det från topp till tål. Eventuella anmärkningar (som man får förvänta sig när det är ett äldre hus) graderas beroende på om det är akut eller bara en notering. Besiktningen är också din uppbackning utifall det dyker upp dolda fel under de första tio åren. Dolda fel är ditt ansvar och har ditt försäkringsbolag all information som behövs kommer de att stå för största delen av kostnaden.

Akuta åtgärder kan vara värt att åtgärda själv för att höja priset på bostaden. Det är inte så många som vill ta sig an ett hus där det måste dräneras på en gång eller att man måste åtgärda en fuktskada. Även problem med el kan vara värt att ta hand om innan försäljning.